Wednesday, September 30, 2015

Jom Jalan2x Seoul 2015 (Day 1) Incheon - Sinseol-dong -Myeongdong-Cheongye Plaza-Gwanghwamun Square

Rentetan Bergambar Sepanjang Hari Pertama Trip Seoul Mid-Autum 2015...
Incheon Airport Gate 12A (Bas 6002) 10000won --> Sinseol-dong Bus Stop

Free cold drink bila shopping di Missha
Lunch @ Myeongdong
(Euljiro 1-ga Station (Line 2), Exit 6 - jalan dlm 230m
Myeong-dong Station (Line 4), Exit 6 - jalan dalam 200m

Antara tarikan2x di Myeongdong
Terjumpa Cikgu Kenneth, fellow Sarawakian dlm lautan  manusia di
Myeongdong (what a coincidence!)


Jom ke Cheonggye Plaza!
Siput'

Sebelah malamnya, kami ke Cheonggye Plaza dan Gwanghwamun Square - statue King Sejong, General Yi Sun Sin (hadapan Cheonggye Plaza)... melintas jalan/ trafik untuk ke seberang

2 pilihan untuk ke Cheonggye Plaza ialah:

1. Gwanghwamun Station (Line 5)
     - Keluar Exit 5
     - Jalan 60m untuk ke plaza

       (sebelah kiri)

2. City Hall Station (Line 1/ Line 2)
     - Keluar Exit 4
     - Jalan 300m untuk ke plaza
       (sebelah kanan)

Ikut gerak hati.. akhirnya kami tiba di siput di gambar sebelah.. siput ni merupakan icon Cheongye Plaza..

Suasana malam mid-autumn sangat nyaman dan sejuk. Kami bergerak ke sebelah bawah Cheonggye Plaza untuk melihat Cheongcheon Stream (warna-warni cahaya api)

Tempat ni mmg sesuai utk lepak2x dan menikmati angin malam Seoul.. sangat romantik dan menyegarkan.. ^_^









Jalan2x nak cari makan.. akhirnya kita berhenti kat satu tempat betul2x depan traffic light nak ke seberang...

Kedai makanan segera (goreng) - makanan laut dan fish cake.. Ramai 'abam' polis menapau kat kedai ni.. so, kitaorang pun ambik keputusan untuk makan kat sini... kedai die kecik jer - ruang memasak + display dan ruang makan (berdiri).. sy ambik squid goreng (3000won).. sungguh rangup dan sedap makan panas-panas. Air minuman (air sejuk) free yer kawan2x..

Habis menjamu selera, kitaorg gerak nak ke Gwanghwamun Square. Sepanjang perjalanan, banyak deretan cafe yang comel lote dan terjumpa plak bunga2x yang ditanam di sepanjang jalan.. sangat teruja!

Snap sana, snap sini... jalan dr tempat makan tadi tak jauh dari persimpangan di bawah.. sebenarnya boleh nampak pun statue General Yi Sun Sin dr seberang.. so, apalagi.. jum sama-sama melintas jalan!






Gwanghwamun Square @ Night

King Sejong! Akhirnya kita berjumpa lagi!
p/s: kat sini banyak exit (Gwanghwamun Station) dan berdekatan dengan station ada internet connection, so bolehlah lpk trlebih dahulu untuk update status, upload gambar atau search maklumat ke...


International Money ^_^

Korean Notes - Won
Hong Kong Dollar

Euro Notes

Monday, December 30, 2013

Saya dan topeng kucing♡

Saya sangat suka menggunakan topeng kucing untuk edit gambar-gambar saya. Ia sangat sesuai untuk menutup muka dan 'imperfections' dlm gambar. Selain itu.. sy nampak comel jer dengan topeng kucing tersebut.. (hehehe... tangan naik ke bahu dan mata juling ke atas)

@ Pelbagai lokasi tarikan pelancong di Eropah


@ Madame Tussaud, Hong Kong

Tuesday, December 24, 2013

13 hari selepas percutian ke Eropah

Assalamualaikum dan selamat sejahtera..



antara pemandangan semasa dalam perjalanan ke Paris
approximately 11 hours!


bayangkan..
minum hot chocolate sambil
tgk pemandangan2x di luar dan dengar lagu bach dan rubenstein..
fuhh.. rasa macam bangsawan jer,, hehehe

Baru bangun dari tidur...  tak de kerja lain..
Tidor memanjang dlm perjalanan.. hehe♡


Baru ada semangat dan rasa nak update blog ni.. fuhh.. rupa-rupanya dah 13 hari berlalu.. tak terasa dan lebih kurang seminggu lagi sesi persekolahan bermula..

Apa yang boleh dikatakan tentang percutian ke Eropah ni yer.. hmmm.. saya masih lagi dalam keadaan yang 'daze' gitu.. rasa macam tak percaya dah jejak kaki ke sana dan merasai sendiri suasana musim sejuk..

Percutian yang sangat2x membuka minda, hati dan jiwa... agak memenatkan sebab terpaksa berkejar ke sana sini.. puas dapat berjalan ke 6 buah negara Eropah dalam masa 13 hari 10 malam, walaubagaimanapun masih tak puas lagi sebab sekejap2x jer kat sesuatu destinasi - 2 - 4 jam jer.. mmg tak cukup

Ok lah tanpa buang masa utk tulis dan cerita berjela-jela.. bukannya nak buat karangan SPM pun kan? hehe ini ringkasan kebaikan dan keburukan ikut pakej ke Eropah (ini pandangan peribadi saya sepanjang percutian dan keadaan semasa tu.. ok)

Kebaikan/ Kekuatan:

1. Pengangkutan 
Perkara ini yang paling best sebab tak perlu risau nak naik transport apa untuk ke sesuatu tempat.. kira macam naik dan turun jer dari hotel - bas - tempat - bas - hotel. Berjalan pun tak jauh..tak perlu runsing nak bayar, nak rancang perjalanan sebab 'tour leader' akan uruskan segala-galanya.

2. Hotel/ Tempat Penginapan
Pakej yang saya ambik ni awal-awal lagi pihak agensi bagitahu bertaraf 3 bintang.. sepanjang percutian tu secara keseluruhannya saya sangat berpuas hati dengan tahap kebersihan, layanan, keadaan bilik, lokasi dan menu sarapan yang disediakan..so, sy bagi 4 dari 5 bintang. Dalam banyak-banyak hotel dr segi lokasi, keadaan bilik, layanan dan menu sarapan yang saya paling suka ialah;

a. Hotel Drei Konige, Luzern, Switzerland (ada nasi, telur rebus dan dadar)
b. NH Manheim, Viernheim, German
c. Ibis Hotel Amsterdam, Holland
d. Campanile Bastille, Paris
e. Holiday Inn, Wembley, London (strict yg amat, pekerja front office tak berapa ramah)
* saya akan cuba sediakan entri berkenaan hotel2x ini nanti.. insya allah

3. Tempat-tempat Tarikan Pelancong
Kalau ikut pakej atau dalam rombongan, kita akan diberikan keistimewaan seperti 'group lane' atau laluan berkumpulan untuk mengelakkan kesesakan.. tambahan pula 'tour leader' akan uruskan segala tempahan dan pembelian tiket. Kita hanya tunggu dan ikut arahan 'tour leader' je. Contohnya; semasa di Titisee - demonstrasi pembuatan Cuckoo Clock, Mount Titlis, Naik tingkat 2 Eiffel Tour, Seine River Cruise, demonstrasi pembuatan Kasut Kayu di Zaanse Schans, Diamondante Museum, Amsterdam, Amsterdam's Boat Cruise dan pembuatan keju di Volendam. Di samping itu, pemandu2x pelancong semasa di Luzern, Paris, Amsterdam dan London memberikan 'insight' yang lebih mendalam tentang budaya dan info-info terkini dan bersejarah tentang bandar masing-masing.

4. Kebajikan/ Keselamatan Lebih Terjaga
Disebabkan 'tour leader' yang berpengalaman dan boleh berbahasa German, kami tidak mempunyai masalah semasa urusan imigresen di Frankfurt, malah pemandu bas kami sepanjang di Eropah (kecuali London) berbangsa Turki dan beragama Islam. Dengan bantuan 'tour leader', Mr. Mustapha (pemandu bas) membawa kami ke restoran kebab halal di Heidelberg.. Alhamdulillah.. menurut kata 'tour leader', sepanjang dia membawa rombongan ke Eropah, ini lah kali pertama dia berjumpa dengan pemandu beragama Islam. Jadi, urusan untuk sembahyang dan mencari makanan halal lebih terjamin dengan adanya bantuan dari orang tempatan dan muslim. Selain itu, kami amat terhutang budi dan berterima kasih kerana En. Mustapha membenarkan kami untuk makan dan bersembahyang di dalam bas. Kalau tak... alamat membeku kesejukan lah kami di luar.. ehehe

5. Tips Berguna Dari Yang Berpengalaman
'Tour Leader' sepanjang percutian ke Eropah memang banyak membantu dan berkongsi tips/ pengalaman serta mengingatkan kami; lagaknya seperti seorang bapa yang menjaga kepentingan dan keselamatan anak-anaknya. hehehe.. Contohnya; berhati-hati semasa di Eiffel Tower; ramai pick-pocket dan sindiket yang cuba untuk menipu dan mendesak kita mengeluarkan duit.. golongan ini dipanggil gipsi (mereka meminta tanda tangan kita untuk menyokong usaha mereka, apabila kita dah tanda tangan, mereka akan minta bayaran).. ada juga bangsa kulit hitam yang menjual key-chain Eiffel Tower yang tersangat murah atau kadang-kadang too good to be true.. ada yang tawarkan 50 key chain untuk 10 euro sahaja.. tetiba jer bila nak bayar, dia larikan duit kita.. mmg naya la.. apa yang dikatakan oleh 'tour leader' kepada kami mmg benar2x belaka. semasa menunggu di perkarangan Eiffel, ada la golongan ni mencuba nasib.. kami semua buat dek je sebab dah diingatkan awal2x. sampai ada budak2x gipsi tu cakap "please speak english".. huhuhu.. heran jugak tengok dorang ni.. kesian pun ada.

6. Berkenalan dengan Rakan/ Kawan Baru
Ahli rombongan kami seramai 29 orang termasuk 'tour leader'.. hanya kami bertiga sahaja dari Sarawak, selebihnya dari Kuantan, Kelantan, Selangor, Pulau Pinang dan Kuala Lumpur. Mula-mula kami berkumpul di Aras 5, KLIA untuk mendengar taklimat.. Ada 5 buah keluarga di dalam rombongan kami.. dari yang paling muda, kalau x silap 5 tahun ke golongan veteran dan di wajah masing-masing sudah nampak keterujaan. Waktu tu kitaorang belum berkenalan dengan lebih mendalam lagi cuma berbalas senyuman sahaja. Kita orang berkenalan dan memperkenalkan diri semasa hari kelima iaitu perjalanan dari Switzerland ke Paris yang mengambil masa kalau x silap 11 jam perjalanan.. (bukan apa, peraturan di sana, pemandu bas mesti berhenti setiap 2 jam selama 30 minit, klau x mereka akan didenda). Alhamdulillah, semua ahli rombongan sangat sporting dan x banyak karenah. Walaupun berbeza latar belakang, kami semua dapat bergaul dengan baik, saling bantu membantu dan semuanya berjalan lancar. Saya pun dapat rakan sebilik yang sangat best dan sangat sporting; Kak Zi! berjumpa di KLIA, terus click dan serasi bersama.. giteww.. Sangat bertuah dapat rakan sebilik macam dia.. mmg having fun sangat2x..hehehe

Keburukan/ Kelemahan:

1. Tak cukup masa 
- masa terhad di sesebuah tempat - rasa macam tergesa-gesa jer sebab nak pergi ke tempat lain plak.. tapi redha jer la sebab dah dalam program yang ditetapkan. Kalau ikutkan hati memang nak lama di Titisee, Brussels, Luzern, Vierheim, Paris, Amsterdam, Volendam, London tapi apakan daya.. nak ambik gambar pun rasa tergesa-gesa. apatah lagi shopping.. shopping 4 jam di Bister Village, Oxfordshire mmg x terasa masa berlalu, mcm cukup jer, mcm panjang jer masa tapi rupa-rupanya tak.. huhuhu..

2. Interaksi dengan Orang Tempatan
- satu lagi yang saya sangat kesalkan, interaksi dengan orang tempatan yang kurang.. mungkin sebab kami sentiasa berada dalam keadaan yang tergesa-gesa - mana nak shopping, sightseeing, ambik gambor lagi.. jadi tak de masa nak duduk lepak dan berbual-bual.. bila dah ada peluang berbual pulak, lidah jadi kelu.. haiya.. teringat peristiwa masa naik keta kabel di Titlis..

3. Kurang pengalaman
- oleh sebab segala urusan diuruskan oleh 'tour leader', jadi kira rugi jugaklah sebab tak tahu macam mana urusan pembelian tiket dan sebagainya. Saya pulak tak terfikir nak tanya 'tour leader' ttg perkara ni.. sekurang-kurangnya kalau ada pengalaman dan pengetahuan, dapat la uruskan sendiri nanti..

Setakat ni entri saya kali ni.. insya allah.. saya akan cuba tulis entri lain untuk perkongsian bersama..

Wassalam and have a nice day!  

hehehe.. my lunch on da road to Paris.. bon apetite!



Tuesday, November 26, 2013

Checklist 2 hari sebelum trip ke Eropah

Bismillahirrahmanirrahim..

Saya telah membuat senarai @ checklist pakaian dan barangan yang akan dibawa semasa trip ke Eropah nanti.. menyediakan checklist bagi saya amat penting skali apabila kita membuat sesuatu pekerjaan.. sebabnya...

1. Membantu kita supaya lebih fokus kepada perkara yang penting dan perlu sahaja 
2. Menjimatkan masa semasa mengemas barang2x
3. Mengelakkan kita terlupa akan barang2x yang perlu dan penting utk dibawa

Dan byk lagi.. 

Semasa membuat checklist ini, saya cuba untuk meminima brg2x yg dibawa supaya sesuai dgn konsep 'travelling lightly'... namun sy juga mementingkan keselesaan semasa dlm percutian (mmg amat penting sekali!). 

Berikut checklist yang sy buat berdasarkan tempoh masa berada di Eropah iaitu selama 13 hari 10 malam

A. PAKAIAN (bersesuaian dgn musim sejuk)

1. Winter coats - 2 pasang
2. Jeans - 3 pasang
3. Blouse - 6 pasang
4. Sarung tangan - 2 pasang
5. Stoking - banyak - 10 - 12 pasang
6. Winter boots - 2 pasang
7. Sandle - 1 pasang
8. Shawls - 7 pasang
9. Sweater - 1 pasang 
10. Anak tudung - sepasang
11. T-shirt - 1 lengan pendek, 2 lengan panjang
12. Seluar tidur - 2 pasang
13. Telekung & travel prayer mat - sepasang  

B. TOILETRIES (saiz mini)
* rahsia utk mengurangkan berat bagasi ialah dengan membawa toiletries spt shampoo, ubat gigi, krim kecantikan, lotion dsbnya dalam saiz mini (letak bhn2x tersebut dlm travelling set yg boleh didapati di kedai2x atau farmasi)

1. Shampoo 
2. Lotion Enchanteur
3. Sf Beauty Soap (potongan kecik jer)
4. Vas Lip Adv (Lip Balm) - melembapkan bibir yg kering, al maklumlah musim sejuk di sana
5. Krim siang dan malam SF Beauty
6. Pantyliner dan modes (perempuan shj) ^_*
7. Lipstick
8. Eyeliner
9. Ubat gigi
10. Berus gigi
11. Colgate mouth wash

C. UBAT-UBATAN (mengikut keadaan kesihatan anda)

1. Actifast - 2 papan (16 pil)
2. Koyok Salon Pas - 1 kotak (2 bungkus-10 patches dlm 1 bungkus) - sgt berkesan utk mengurangkan rasa pening kepala, lenguh2x badan.. item yang mesti ada!
3. Strepsils (orange with vitamin c) - 1 kotak : 24 biji
4. Ubat sakit perut
5. Minyak angin

D. UTILITIES 

1. Mini thermos (untuk simpan minuman panas) - 1 pc
2. Travelling iron - 1 pc
3. Payung lipat - 1 pc (musim sejuk - lempab dan hujan)
4. Adapter antarabangsa - 1 pc
5. Travel hanger - 2 pcs
6. Vacuum compress - 3 pcs (item mesti ada - membantu 'mengecilkan' saiz simpanan pakaian anda)
7. Penutup mata - 1 pc (utk tidor dan berehat dgn lebih selesa semasa perjalanan dlm kpl terbang atau bas)

E. MAKANAN/ MINUMAN (penting!!!)
* Al-kisahnya, pihak Poto hanya sediakan sarapan pagi dan sekali makan tengahari shj sepanjang tempoh percutian... oleh kerana di Eropah, susah nak dapatkan makanan halal dan juga harga yang agak mahal jika makan di restoran.. jadi langkah bijak ialah membawa seberapa byk makanan ... tak pe kalau penuh beg sebab bekalan.. yg penting perut penuh dan kenyang.. kenyang perut suka hati.. ye tak? Hehehe :)

1. Roti berinti sardin - 14 - 15 biji (plan nak beli di klia nanti ;))
2. Milo 3 in 1 - 1 bungkus (10 paket)
3. Makanan dlm tin (kari ayam, tuna, kari lembu) - 3 @ 4 tin
4. Chocolate energy bar (item mesti ada) - 5 paket.. utk memberi tenaga semasa dlm perjlnan..
5. Pizza/ roti puff - tgk keadaan..
6. Air kotak saiz kecil (Anlene, Milo)- sepaket @ 2 paket (tgk kesesuaian berat bagasi)
7. Roti kosong - 1 bungkus besar
8. Mee maggi cup - 1 pc + maggi paket (tgk keadaan bagasi)

Owh yer.. pasal minuman air kosong..sy hanya bwk botol kosong jer sebab di sana nanti; berdasarkan research d internet, senang nak dapat bekalan air kosong dan dijamin bersih serta selamat utk diminum. Mesin2x ada terdpt di kwsn tarikan pelancong.. ^_^


Diharap perkongsian ini dapat memberi ilham pada para pembaca.. jika ada sebarang tambahan brgan yg perlu dibawa boleh lah komen yer.. hehe.. kita sama-sama berkongsi pengalaman..

Sekian sahaja dari saya.. bertemu lagi dalam post seterusnya.. insya allah.. 





Wednesday, November 20, 2013

Mengaktifkan Kad ATM Cimb untuk kegunaan luar negara

Bila 'search' dlm internet ttg jumlah perbelanjaan dan proses pertukaran wang di luar negara terutamanya di Eropah, ramai yang mencadangkan penggunaan mesin atm kerana kos operasi yang rendah berbanding kedai money exchanger di sana. Di samping itu, atm juga senang didapati berbanding kedai money exchanger.

Jadi.. sy buat keputusan untuk mengaktifkan kad atm untuk kegunaan dan pengeluaran luar negara (back up plan in case tak cukup duit sepanjang berada di sana). Search di internet ttg prosesnya dan terjumpa tutorial video utk mengaktifkan kad.. alhamdulillah.. senang jer rupanya.. tak perlu nak pergi ke bank atau telefon bank utk aktifkan kad ^_^.

Okay.. jom kita tengok apa prosesnya.. 

1. Log in ke cimbclicks.  Di ruang paling hujung skali bahagian atas.. cari settings dan klik. Akan keluar seperti gambar di bawah

Tekan atm/ debit card services --> link account

Pilih overseas atm usage

2. Seperti yg dpt dilihat di bawah, ada 2 akaun - credit card dan cimb bank atm card/ debit card. Kad kredit sy tu dah x aktif lagi dah.. nampaknya kad kredit mmg sedia ada diaktifkan utk penggunaan luar negara.. kad atm pula status nya deactivated.

Tekan link akaun cimb bank atm card/ debit card

3. Apabila dah tekan link akaun, akan keluar setting untuk menukar status penggunaan di luar negara seperti gambar di bawah.. ada 3 status yang boleh dipilih - 'permanent' (kekal), 'temporary' (sementara utk tarikh2x atau tempoh masa kita berada d luar negara) dan 'deactivated'.

Sila isi tarikh mula dan akhir jika menggunakan khidmat 'temporary'

4. Setelah selesai dengan pilihan, untuk keselamatan akaun, seperti biasa kita perlu mohon kod TAC @ Transaction Authorization Code. Sy pilih kod menerusi sms.

Tekan request via ---- sms


Tekan confirm



5. Selesai urusan, akan terpampang status seperti gambar di bawah. Sekarang, dah boleh guna kad atm untuk pengeluaran di luar negara ^_^.

Selesai!




Penginapan sepanjang Trip ke Eropah

Assalamualaikum..

Saya baru jer terima email dari pihak Poto Travel tentang senarai tempat penginapan atau hotel untuk pelancongan ke Eropah nanti. Dapat jer senarai tu, terus 'search' pasal hotel2x yang dinyatakan. hehe.. Antara maklumat yang saya nak tahu ialah tentang ada tak perkhidmatan lift sebab bagasi yang dibawa sangat lah besar.. huhuhu.. tak larat kalau nak bawa guna tangga.. Selain itu, nak tengok servis2x yang disediakan - free wifi (sangat penting), breakfast, in-room service (coffee maker, iron) dsbnya. Tak lupa juga lokasi dan keadaan hotel (hehehe... tak sabar dah nak berada di sana (>_<)

Ok. Tanpa membuang masa.. JOM jenguk hotel-hotel kat bawah ni!! Diharap perkongsian ini berguna untuk para pembaca sekalian. Nanti sy akan cuba tulis post/ komen ttg hotel2x ni selepas trip ke eropah nanti.

(sila klik nama hotel untuk link terus ke laman web).

1. NH Hirschberg Heidelberg (German) 

*alahai... nampak gaya terpaksa la menapak beberapa anak tangga utk masuk hotel ni.. huhuhu..


Info ttg 'Standard Room' - sumber dari laman web NH Hirschberg

Electricity

Voltage 220V, Converters/voltage adapters.

Internet Access/Telecommunications

Free Wi-Fi, Direct dial phone number, Internet access, Telephone, Wireless internet connection.

Miscellaneous

Wake-up calls, Pets allowed, Non-refundable charge for pets.

Entertainment

AM/FM radio.

Bathroom Services

Bathrobe.

Room

Choice of pillows, Alarm clock, Balcony/Lanai/Terrace, Coffee/tea maker, Desk, Fire alarm, Hairdryer, Iron, Minibar, Shower only, Twin bed, Meal included: full American breakfast.



*Nice!! I like! :)
The rooms 
Highest standard assets also comfortable and welcoming rooms to satisfy (110 beds). 
Of course, all rooms have:

- Shower or bath
- Toilet
- Hair dryer
- TV
- Radio
- Direct dial phone
(sumber dari laman web hotel)


3. Suite Novotel Paris Porte De La Chapelle (Paris)

gaya moden


Located in North Paris, Suite Novotel Paris Porte de la Chapelle is just 250 metres from Line 12 Metro and the T3 Tramway, 2 km from the Stade de France and 4 km from Montmartre. It offers en suite accommodation, a fitness room and free Japanese-style body treatments on Thursdays.
The spacious suites are equipped with a microwave, fridge and tea and coffee making facilities. Each suite has a TV, free Wi-Fi access and free unlimited calls to landlines in France.
Suite Novotel Paris Porte de la Chapelle offers a buffet breakfast daily. Guests also have access to the hotel’s bar and prepared meals at the 24-hour gourmet store.
The hotel is conveniently located 4 km from Gare du Nord and 12 km from the Eiffel Tower. There is private parking on site, available at an extra cost.
Hotel Rooms: 187, Hotel Chain: Suite Novotel.  
(sumber dari Booking.com)

  • Superior Suite with queen-size bed and a conver tible single couch
    323 sq. ft. (30 m²) modular Suite. Free and unlimited Suite Box: Internet, calls to national landlines, music and video on demand. Equipped with a double bed, couch, minibar, microwave, kettle and separate bath and shower.
  • Superior Suite with queen-size bed, pull-out be d and single convertible couch
    323 sq. ft (30 m²) modular Suite. Free and unlimited Suite Box: Internet, calls to national landlines, video and music on demand. With a double bed, couch, minibar, microwave, kettle and separate bath and shower



(sumber dari laman web hotel)

*nampak terpencil jer.. 

All rooms

  • TVs with lots of free channels
  • free high-speed WiFi internet
  • fridge
  • safe
  • spacious closet
  • enough clothes hangers
  • free use of toiletries
  • hairdryer
  • dial telephone
(sumber dari laman web hotel)




* ok la... dekat dengan transportation..

texte

ENJOY THE IBIS STYLES LONDON EXCEL HOTEL ROOMS

  • NUMBER OF ROOMS: 302
  •  
  • NUMBER OF ROOMS FOR PEOPLE WITH REDUCED MOBILITY: 4
  • 100% NON-SMOKING HOTEL
  •  
  • TOTAL NUMBER OF SUITES: 20
Warm, welcoming and modern, with a comfortable bed and a practical bathroom, our rooms offer everything you need for an enjoyable stay.

LIST OF ROOMS

    Standard Room with one double bed
    Room featuring a standard double bed, en suite bathroom with power shower, hairdryer and free toiletries. The room has a TV with a wide selection of pay-per-view movies, a work desk, tea and coffee-making facilities. Free internet access provided.
    Standard Room with two single beds
    Room featuring two single beds, en suite bathroom with power shower, hairdryer and free toiletries. The room also hosts a TV with a wide selection of pay-per-view movies, a work desk, tea and coffee-making facilities. Free internet access provided.
    Studio Apartment with 1 double bed
    Large room featuring double bed, Egyptian cotton linen, en suite bathroom with power shower, and all standard amenities.There is a separate seating area with a kitchenette with microwave and cabinet fridge freezer. Free internet access provided.
    Standard Family Suite with 2 connecting rooms
    Interconnecting room featuring either a double or twin beds, en suite bathroom with power shower, hairdryer and free toiletries. The room has a TV, pay per view movies, a work desk, tea and coffee-making facilities and free internet access provided.
    Studio Apartment with 1 double bed and 1 single bed
    Apartment includes a double and two single beds, Egyptian cotton linen, en suite bathroom with power shower, all other amenities as standard rooms, separate seating area with kitchenette, microwave and cabinet fridge freezer. Free internet access.

ROOM FITTINGS

  • 110/120 V AC
  • 220/240 V AC
  • Airconditioning
  • Air conditioning
  • Safe deposit box in room
  • Telephone
  • Operator wake up call
  • Automatic wake up call

* sumber dari laman web hotel
  • RJ 11 outlet
  • RJ 45 outlet
  • Coffee/tea making facilities
  • High-speed Internet in your room

BATHROOM FITTINGS

  • Shower
  • Hair dryer in bathroom

Monday, November 18, 2013

Tentatif program Europe London 2013

(Sumber: www.pototravel.com.my)

Saya mengambil keputusan untuk menggunakan khidmat syarikat pelancongan untuk merealisasikan "my dream vacation" dari zaman kanak-kanak lagi berdasarkan pengalaman semasa percutian ke Hong Kong.

Mmg agak meletihkan kerana masalah bahasa dan juga banyak tempat menarik belum sempat diteroka. Sangat2x diakui kalau kita rancang sendiri pelancongan, lebih jimat dan jadual lebih fleksibel namun pelbagai perkara perlu diambil kira..

Jadi.. kalau nak lebih relaks dan tak nak fikir apa2x semasa pelancongan dan jika ada budget yang lebih, tidak salah menggunakan pakej. Setelah membuat survei secara online.. akhirnya saya memilih Poto Travel. Syarikat yang satu-satunya mendapat liputan meluas dr pihak media dan aktif mempromosikan pakej2x pelancongan. Yang pentingnya, syarikat ini 100% syarikat bumiputera dan mementingkan penjagaan solat dan makanan halal..

Satu lagi pengalaman yg sy rasai semasa di Hong Kong ialah betapa susahnya nak cari makanan halal.. huhu.. jadi, dgn ikut pakej ni.. meringankan skit beban nak cari tempat mkn halal -- sebab mereka dh tahu dan ada pengalaman :)

Jadi, saya berharap pengalaman melancong dengan pihak Poto Travel akan menjadi kenangan yang manis buat saya dan 28 org ahli rombongan ke sana nanti.. insya allah :)

10 hari sebelum trip ke Eropah..


Bismillahirrahmanirahim...

Alhamdulilah.. saya berjaya menukar RM1540 ke Euro. Ini hanyalah percubaan sahaja.. hanya sekadar merasai pengalaman menukar duit ke currency lain. Al-maklumlah, belum pernah lagi merasai pengalaman sedemikian. Untuk trip ke Hong Kong pada bulan 7 yang lepas, adik yang tolong tukarkan.

Berdasarkan pengalaman semalam, apabila pergi ke kedai Money Exchanger yang terletak di Jalan Padungan (saya tak tengok pula nama kedai tersebut) dan berhampiran dengan Everise Padungan, proses menukar duit ke currency lain tidaklah sesukar yang saya jangkakan.

Apabila masuk ke kedai tersebut, saya lihat ada dua kaunter disebalik geriji (bars)- mungkin untuk keselamatan pekerja. Proses pertukaran pun agak cepat.. mungkin dalam 3 - 5 minit sahaja. Pertama sekali saya bertanya tentang 'rate' terkini EURO ---> rm4.40 bersamaan 1 Euro kata pekerja terbabit ----> saya pun terus check rate di hand phone dan terus bersetuju kerana hanya beza 0.09 euro shaja.. Pekerja tersebut pun bagi resit kecil ----> saya bagi duit----> dia kira dan tunjuk jumlah di hadapan saya ----> selesai ----> ambik duit Euro tersebut ----> keluar dari kedai.. hehehe.. simple as that.. ow yer lupa pula, mereka ada minta kad pengenalan untuk tujuan verifikasi..

Kesimpulannya,


1. Sebelum nak tukar duit ke mana-mana currency kena rajin check rate terkini. Saya ingatkan ada 'hidden cost' ataupun cukai dikenakan untuk pertukaran duit.. rupa-rupanya tak der, pengurup wang ni memang dah naikkan dalam harga yg telah diberi kepada kita iaitu beza yang saya cakapkan mula-mula tadi.. 0.09 Euro.. dekat online currency converter lain rate nyer, di kedai lain plak .. kalau rajin dan ada masa, boleh check kat kedai pengurup yang menawarkan beza yang rendah untuk mendapatkan 'rate' yang terbaik.

2. Kira dulu duit sebelum meninggalkan kedai pengurup wang supaya tak 'putih mata'. Dalam kedai itu pun ada notis yang memaklumkan pelanggan supaya mengira jumlah duit sebelum meninggalkan kedai. Bukan nak salahkan pekedai menipu ke apa tetapi kita semua ni hanyalah manusia yang tak lari dari kesilapan.. Jadi, sama-samalah kita beringat yer..


Setakat ni jer post kali ni.. tak sabar rasanya nak menjejakkan kaki ke benua Eropah ^_^